Dlaczego warto jeść ośmiornice i kalmary?

Nie bez powodu dieta śródziemnomorska, która jest pełna warzyw, a także owoców morza, uchodzi za najkorzystniejszą dla naszego zdrowia. Zaliczane do owoców morza ośmiornice i kalmary są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, które mogą pomóc nam zachować zdrowie, urodę i nienaganną sylwetkę. Ich mięso jest nie tylko niskokaloryczne, ale też szybko się je przyrządza. Dlaczego warto jeść ośmiornice i kalmary? Podpowiadamy.

Co warto wiedzieć o ośmiornicach i kalmarach?

Ośmiornice i kalmary zaliczane są do owoców morza. Wiele osób jednak wciąż myli te dwa gatunki. Warto wiedzieć, że choć oba te zwierzęta wodne zaliczane są do głowonogów, to jednak różnią się między sobą anatomią, siedliskiem czy długością życia. Ośmiornice mają zaokrąglone ciało i osiem długich ramion, z kolei kalmary wyróżniają się nieco wydłużonym kształtem i 8-10 mackami. Oba te gatunki, jeśli chodzi o wartości odżywcze, spełniają podobne kryteria i są polecane przez dietetyków.

Jakie wartości odżywcze mają ośmiornice i kalmary?

Organizmy morskie zaliczane do tzw. owoców morza wyróżniają się na tle innych pokarmów wysoką zawartością niezbędnych składników odżywczych. Ośmiornice i kalmary również do nich należą. Dlatego spożywając je, możemy dostarczyć sobie wielu cennych witamin, minerałów i związków, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Ośmiornice i kalmary zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D i E. Ta pierwsza jest niezbędna do prawidłowego widzenia, a jej niedobór może skutkować kurzą ślepotą.

Witamina D z kolei wspomaga układ odpornościowy, kostno-stawowy i krążeniowy. Dlatego jej niedobory mogą być przyczyną osteoporozy. Witamina E zawarta w ośmiornicach i kalmarach działa antyoksydacyjnie i wspomaga naczynia krwionośne. W tych owocach morza znajduje się również selen, a także witaminy z grupy B. Wśród innych istotnych makroelementów, które możemy sobie dostarczyć, spożywając ośmiornice i kalmary, wymienia się także żelazo, cynk, jod, a także wapń. Zawierają one również spore ilości kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie, a także dużo białka.

Jak przygotować ośmiornice i kalmary?

Ośmiornice i kalmary warto spożywać nie tylko ze względu na szereg wartości odżywczych, witamin i minerałów, które zawierają, ale również ze względu na to, że są to bardzo smaczne owoce morza i dość szybko się je przygotowuje. Mogą więc stanowić element diety osób, które nie lubią zbyt wiele czasu spędzać w kuchni.

Ośmiornice i kalmary to również naturalne afrodyzjaki. Dlatego warto przygotować romantyczną kolację, wykorzystując te składniki. Mają one delikatny, lekko słodki w przypadku ośmiornic, a słodko-słony w przypadku kalmarów smak. Ich mięso jest niezwykle miękkie, a mięczaki te można przygotowywać w całości. Świeże ośmiornice i kalmary należy najpierw dobrze oczyścić. Dlatego jeżeli nie mamy czasu na gotowanie, lepiej postawić na mrożone wersje, które są już przygotowane w odpowiedni sposób, abyśmy musieli tylko je poddać obróbce cieplnej.

Kalmary pokrojone w krążki smaży się bardzo krótko. Ośmiornicę z kolei warto ugotować, a następnie lekko podsmażyć. Zarówno ośmiornica, jak i kalmary świetnie smakują z różnego rodzaju makaronami, a także w sałatce. Są to też dość uniwersalne wbrew pozorom składniki w kuchni, bo można łatwo wkomponować je w niemal każde danie, dzięki czemu zyska ono zupełnie nową jakość i smak, a my dostarczymy sobie niezbędnych składników i minerałów. Ośmiornice i kalmary świetnie sprawdzają się u osób nie tylko na diecie śródziemnomorskiej, ale także tych, które dbają o swoją sylwetkę, ponieważ są to niskokaloryczne owoce morza.

Dodaj komentarz