Fasola – wartości odżywcze i zdrowotne.

Warto jeść fasolę. Ma wiele odżywczych składników i jest doskonałym źródłem białka. To warzywo, które z powodzeniem może zastąpić mięso. Jest łatwe w przechowywaniu. Świetnie nadające się do dań słonych i słodkich. A poza tym roślina, którą łatwo wyhodować w swoim ogrodzie. Fasola bowiem jest bardzo odporna na trudne warunki pogodowe. Uprawiana na całym świecie, reprezentuje ponad 400 odmian. Koniecznie musisz włączyć ją do swojej diety.

Co kryje się w środku?

Pochodzi z rodziny strączkowych i bobowatych. Zawiera dużo roślinnego białka. Niektóre z odmian mają aż 22 procent białka w swojej zawartości. Ponieważ na rynku istnieje wiele odmian, różnią się one nieco swoim składem. Nie mniej jednak fasola jest bogata w potas, fosfor i wapń. Ma sporo żelaza, selenu i kwasu foliowego. Ciekawostką jest to, że w przeciwieństwie do grochu, nie zawiera w sobie w ogóle sodu. Chroni to nas przed nadciśnieniem. Strąki fasoli zawierają witaminy z grupy B oraz A i C. Nasiona z kolei B1 i B12, oraz witaminę E i C. W obu jest sporo karotenu i magnezu.

Poszczególne rodzaje fasolowych odmian charakteryzują się przewodnim bogactwem, któregoś z pierwiastków i tak fasola:

  • biała, czerwona, nerkowa, czarna- ma sporo cynku
  • biała, perłowa i haricot- żelaza
  • mung, pinto, czarne oczko- kwasu foliowego
  • ta z czarnym oczkiem-selenu.

Właściwości zdrowotne fasoli.

Wspomaga układ krwionośny.

Wspiera cały układ krążeniowy, na czele z sercem. Hamuje zatorowość naczyń krwionośnych. Zawarte w fasoli kwasy omega-3 oczyszczają przestrzeń naczyń i w ten sposób ulepszają transport tlenu i krwi do poszczególnych narządów. Jedzenie fasoli hamuje ryzyko wystąpienia zawału. Przeciwdziała też anemii, ze względu na dużą zawartość żelaza.

Przyspiesza odchudzanie.

Jest mało kaloryczna (90 kcal w 100 g). Przeprowadzone badania wskazują na to, że fasola (zwłaszcza biała) zmniejsza akumulację tkanki tłuszczowej. Fitozwiązki hamują gromadzenie się lipidów w magazynach tłuszczu trzewnego. Poza tym fasola doskonale syci i dodaje energii. Jej jedzenie zapobiega podjadaniu. Czerwona z kolei jest lepsza do zjedzenia po treningu. Błonnik zawarty w fasoli reguluje poziom glukozy we krwi i przeciwdziała cukrzycy typu drugiego.

Wspiera układ nerwowy.

Fasola zawiera żelazo i magnez, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Wyciszają i uspakajają. Działają przeciwdepresyjnie. Dzięki lecytynie poprawia się też nasza koncentracja i pamięć.

Wzmacnia odporność.

Ponieważ zawiera mnóstwo witamin i minerałów chroni organizm przed rozwojem wielu chorób. Witamina E poprawia stan skóry i włosów.

Reguluje układ pokarmowy.

Błonnik oczyszcza układ trawienny ze szkodliwych i niestrawionych substancji. Wspiera budowanie odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach i utrzymuje odpowiedni poziom ph kwasów żołądkowych. Redukuje w ten sposób objawy niestrawności i zgagi.

Zmniejsza ryzyko raka prostaty.

Cynk dba o męskie narządy rozrodcze. Hamuje rozwój prostaty.

Fasola to jedno z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Jest bardzo sycąca i pożywna. Niepotrzebnie unikamy jej ze względu na ciężkostrawność. Wystarczy dodać do niej odpowiednie zioła, a wtedy w tym połączeniu usprawni układ trawienny i pokarmowy.

Dodaj komentarz