Kiwi – dlaczego warto jeść?

Owoc z rodziny Actinidiaceae pochodzi z południowo-wschodniej Azji, choć obecnie jego największym producentem Nowa Zelandia, Kanada, USA, Japonia. W Polsce jest dostępne przez cały rok. Charakteryzuje się dużą wytrzymałością i odpornością na warunki atmosferyczne. Jego smak zależny jest od odmiany. Może być lekko kwaśny lub bardzo słodki.
Jest doskonałym źródłem wszelkich witamin i substancji odżywczych. Ma sporo błonnika i przeciwutleniaczy. Poza tym warto wpisać je w dietę redukcyjną. Jest niskokaloryczne. 100 g owocu to tylko 60 kcal.

Sekretne składniki kiwi.

Warto jeść kiwi, ponieważ zawiera karotenoidy i polifenole-przeciwutleniacze. Ma sporo witaminy C (60mg/100g), witaminę E i wszystkie z grupy B. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest bogaty w potas, fosfor, wapń, cynk i magnez. Sprzyja oczom, dzięki sporej ilości luteiny. W jego pestkach znajdziemy kwasy Omega-3, hamujące procesy starzenia. Ma sporo kwasu foliowego i serotoniny.

Właściwości zdrowotne kiwi.

Regularne spożywanie ma nieoceniony, korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest ważnym składnikiem diet, ponieważ ma niski indeks glikemiczny -50 IG. Jest przede wszystkim owocem kojarzonym z odchudzaniem, podobnie jak grejpfrut. Okazuje się jednak, że nie doceniamy tego owocu, bo jego pozytywne działanie ma szerokie spectrum.

Działa dobrze na wzrok.

Witaminy i przeciwutleniacze chronią nasze oczy przed jaskrą, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest pasem bezpieczeństwa dla naszego wzroku, dzięki dużej zawartości luteiny.

Dba o nasz sen.

Zdecydowanie poprawia jego jakość. Apigenina – przeciwutleniacz będący składnikiem owocu, zmniejsza bezsenność a serotonina z kolei, reguluje sen.

Wspiera odchudzanie.

Jedzenie kiwi aż o 15% obniża poziom złego cholesterolu. Błonnik pomaga przy zaparciach. Potas przyspiesza spalanie węglowodanów. Jedząc kiwi, dłużej czujemy się syci. Reguluje też procesy trawienia. Ze względu na swe właściwości moczopędne dobrze oczyszcza organizm.

Wspomaga kości.

Ma sporo wapnia, a on jest niezbędny dla naszych kości. Aby wapń dobrze się wchłaniał z pokarmu, musi być wspierany obecnością witamin: D,K,A i magnezu. Wszystkie wymienione zawiera kiwi. Ponadto przeciwdziała zapaleniom układu kostnego oraz osteoporozie.

Działa antydepresyjnie.

Nie tylko dzięki dużej ilości serotoniny. Inozytol, alkohol zawarty w kiwi, wykorzystywany jest w leczeniu depresji.

Wspomaga odporność.

Stosowany jest w przeziębieniach i grypach. Jest uzupełnieniem witamin po kuracjach antybiotykowych. Witamina C wzmacnia odporność organizmu.

Poprawia koncentrację.

Potas występujący w składzie owocu, wspiera procesy myślowe i ułatwia koncentrację. Dotlenia nasz umysł i poprawia sprawność umysłową.

Opóźnia starzenie.

Dzięki witaminie E, która korzystnie wpływa na elastyczność i sprężystość skóry. Wzmacnia napięcie komórkowe, a wolne rodniki i oksydanty hamują procesy starzenia się komórek.

Spożywanie kiwi jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Owoc ten zalicza się do grupy superfoods, ze względu na swoje walory odżywcze. Jemy go na surowo. Używamy też jako składnik sałatek i dodatek do deserów. Ciekawostką jest to, że kiwi doskonale marynuje mięsa i nadaje się do ostrych sosów.

Dodaj komentarz