Jabłka – wartości odżywcze i zdrowotne.

Jabłka były doceniane już tysiące lat temu. Dziś dietetycy polecają spożywanie jednego jabłka rano i jednego wieczorem, a często można się także spotkać ze stwierdzeniem, że jedno jabłko dziennie pomoże nam uchronić się przed wieloma chorobami. Jakie więc dokładnie właściwości wykazują te owoce?

Wartości odżywcze jabłek

Owoce i warzywa powinny stanowić jeden z głównych elementów naszej diety ze względu na występujące w nich składniki odżywcze, a szczególnie witaminy. Również jabłka są w nie bogate. Dostarczają nam witaminę C, A, E, K, B9 (kwas foliowy), B3 (niacynę), B1 (tiaminę), B2 (ryboflawina) oraz błonnik, węglowodany, białko, tłuszcz. Jabłka to również źródło minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Możemy w nich znaleźć: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź.

Zawartość tych składników w jabłkach można określić jedynie w przybliżeniu, ponieważ jest ona warunkowana przez odmianę, a także stopień dojrzałości, a nawet wielkość owoców. Pewne jest natomiast to, że spożywanie obranych jabłek powoduje, że tracimy znaczne części występujących w nich składników, ponieważ ich największe ilości znajdują się w skórce lub tuż pod nią. Dotyczy to między innymi błonnika i witaminy C.

Wpływ jabłek na zdrowie

Jabłka zawierają wiele ważnych składników odżywczych, więc bez wątpienia przyczyniają się do utrzymania dobrego stanu organizmu. A czy wykazują konkretne działania, które mogą pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia? Owszem, i to całkiem sporo. A wiele z nich wynika z działania przeciwutleniaczy występujących w tych owocach.

  • Działanie przeciwnowotworowe oraz wsparcie leczenia niektórych nowotworów – przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania zmian nowotworowych. Dotyczy to przede wszystkim raka wątroby, jelita grubego, jajnika oraz płuc. Do działania profilaktycznego włączają się także pektyny, które pomagają usuwać z organizmu szkodliwe substancje, również te karcerogenne.
  • Wsparcie układu krążenia – potas przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, natomiast kwercytyna działa przeciwmiażdżycowo. Z kolei witamina C oraz błonnik pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
  • Profilaktyka cukrzycy oraz wsparcie w jej leczeniu – ze względu na niski indeks glikemiczny, surowe jabłka są dobrą przekąską nawet dla cukrzyków (oczywiście w umiarze). Zawarty w nich błonnik pomaga regulować poziom cukru, a kwercytyna zapobiega zaćmie występującej obok cukrzycy.
  • Zmniejszenie prawdopodobieństwa Alzheimera oraz Parkinsona – wolne rodniki, usuwane przez przeciwutleniacze, mają znaczący wpływ na występowanie tych chorób. Szczególnie silnie komórki mózgu chroni kwercytyna.
  • Wzmocnienie odporności – błonnik występujący w jabłkach przyczynia się do wzmożonej produkcji bakterii probiotycznych w naszym układzie pokarmowym.
  • Pomoc w utrzymaniu dobrego widzenia – witamina C zapobiega uszkodzeniom fotoreceptorów, witamina A bierze udział w powstawaniu rodopsyny bezwzględnie potrzebnej do zachowania dobrego wzroku, a roślinne barwniki ochraniają plamkę żółtą.
  • Usuwanie toksyn oraz metali ciężkich – pektyny pomagają w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu. Z tego powodu po jabłka powinni często sięgać palacze oraz osoby mające kontakt z toksynami ze względu na wykonywany zawód.
  • Sprawne działanie układu pokarmowego – błonnik pomaga wyregulować funkcjonowanie jelit, tym samym zapobiegając zaparciom.
  • Łagodzenie objawów astmy – według badań już sięganie po dwa jabłka w tygodniu może przynosić pozytywne efekty, a spożywanie jabłek przez kobiety w ciąży może zmniejszać ryzyko wystąpienia astmy u dziecka.
  • Działanie przeciwalergiczne – kwercytyna zmniejsza wytwarzanie histaminy.
  • Pozytywny wpływ na skórę – przeciwutleniacze zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się komórek, a witamina C oraz E biorą udział w produkcji kolagenu.

Czy wszyscy mogą jeść jabłka?

Jabłka wydają się nieprzecenione dla naszego zdrowia, tylko czy w każdej sytuacji możemy po nie sięgać? Czy też powinniśmy liczyć się z jakimiś niepożądanymi efektami? Z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego mogą liczyć się osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego. Ostrożnie powinny po te owoce sięgać także osoby uczulone na pyłek brzozy, ze względu na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowej. W ich przypadku może pomóc poddanie jabłek obróbce termicznej. Natomiast wyłącznie surowe powinni spożywać cukrzycy, ponieważ gotowanie lub pieczenie usuwa z nich błonnik, co może wywoływać znaczny wzrost poziomu cukru.

Dodaj komentarz