«Powrót

Witamina A - rola i znaczenie

Witamina A

Rola

-niezbędna w procesie widzenia i działania narządu wzroku
-odpowiada za właściwe funkcjonowanie skóry, błon śluzowych, zdrowy wygląd paznokci i włosów
-ważna do budowy kości i zębów
-wzmacnia układ odpornościowy organizmu i wspomaga go w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi i zakażeniami górnych dróg oddechowych

Naturalne źródła

Produkty pochodzenia roślinnego (źródło karotenoidów):
-zielone warzywa, np. szpinak, sałata, rzeżucha, cykoria, brokuły, kapusta pekińska, natka pietruszki, szparagi, szczaw, szczypiorek, koperek, jarmuż
-pomarańczowe i czerwone warzywa, np.:marchewka, czerwona papryka, dynia, pomidory
-owoce: morele, brzoskwinie, wiśnie, mango, pomarańcze, śliwki, papaja, mango, owoce goji
Produkty pochodzenia zwierzęcego(źródło retinoidów):
-wątroba, tran, tłuste ryby, żółtka jaj, mleko, masło, produkty mleczne

Objawy i skutki niedoborów

-Choroby narządu wyroku, m.in. kurza ślepota, rozmiękanie lub wysychanie rogówki, ogólne pogorszenie widzenia, suchość oczu
-Zmiany dermatologiczne skóry, np. wysychanie, łuszczenie, rogowacenie
-Łamliwość, suchość włosów, łysienie plackowate
-kruchość i wydłużony wzrost paznokci
-stany zapalne dziąseł, krwawienie
-pogorszenie przebiegu chorób dermatologicznych(łuszczyca, trądzik, rogowiec dłoni i stóp)
-inne, np: złe samopoczucie, utrata apetytu, biegunki, spowolnienie wzrostu, zwiększona podatność na zakażenia dróg oddechowych, nabłonka lub skóry, zaburzenia płodności.

Objawy i skutki nadmiaru

-podawanie zbyt dużej dawki wit. A prowadzi do hiperwitaminozy
-powoduje ogólną drażliwość
-zaburzenia ze strony układu pokarmowego( wymioty, nudności, brak łaknienia)
-zmianę zabarwienia , świąd, suchość skóry
-wypadanie włosów.

Zapotrzebowanie

W dużej mierze zależy od takich czynników, jak : wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy oraz stan fizjologiczny-ciąża lub okres laktacji, podeszły wiek). Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca dawkowanie od 400 do 1200 µg.

Przepis na surówkę z marchewki

Składniki:
4 marchewki średniej wielkości
1 duże jabłko, śmietana lub kefir-1/3 szklanki
cukier lub słodzik do smaku

Wykonanie:
Oczyszczoną i obraną marchew zetrzeć bardzo drobno na tarce, dodać średnio rozdrobnione jabłko, potem połączyć ze śmietaną lub kefirem i posłodzić do smaku. Surówka jest ulubionym dodatkiem do obiadu dla każdego dziecka, jest prosta w wykonaniu i smakuje w połączeniu z każdym mięsem, rybą oraz warzywami.

Przepis na pasztet warzywny z ziarnami soi

Składniki:
1 szklanka soi
3 duże marchewki
1 pietruszka (korzeń + natka)
1/3 selera
2 czerwone papryki
1 główka czosnku( nieduża)
2 cebule
4 łyżki oleju rzepakowego
mąka pełnoziarnista lub orkiszowa( ilość zależy od wielkości jaj i warzyw)-powyżej 1 szklanki
2 jajka
2 pomidory
przyprawy- sól, pieprz ziołowy,kmin rzymski, kminek, bazylia, oregano, tymianek
bułka tarta

Wykonanie:
Soję namoczyć i ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę oraz seler ugotować w mundurkach i po schłodzeniu obrać. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na szklisty kolor. Paprykę po umyciu i usunięciu pestek pokroić drobno i rozdrobnić wraz z pokrojonymi w kawałki warzywami, pomidorami oraz soją , tak aby powstała gładka masa. Najlepszy sposób na rozdrobnienie to użycie blendera. Masę połączyć z usmażoną cebulą, dodać jajka, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Na koniec dodawać tyle mąki, aby powstała gęsta masa dająca się swobodnie rozsmarować na posypanej bułką tartą wąskiej blaszce. Do pieczenia najlepiej użyć odpowiedniego papieru przeznaczonego do tego celu. Pasztet piec w temp. 180-200°C przez ok. 1 godz. na złoty kolor. Może stanowić danie główne , np. z sosem pieczarkowym lub pomidorowym, ale głównie podaje się go jako dodatek do pieczywa i grzanek. Dla uzupełnienia smaku dodać można sałatę zieloną lub lodową.

Smacznego!

'); }, success: function(data) { if(data.error){ show_alert(data.error); } if(data.ok==1){ $('#modal-darmowy-prezent .alert').removeClass('hide'); } } }); }